דמיינו עתיד שבו תיק ההשקעות שלכם לא רק גדל כלכלית אלא גם תורם באופן חיובי לחברה ולבריאות כדור הארץ. זה אולי נשמע כמו חלום אוטופי, אבל העולם המרגש של השקעות ESG הופך את החזון הזה למציאות.
תשואות גבוהות כבר אינן הקריטריון היחיד להערכת כדאיות ההשקעה. הרעיון של השקעה בת-קיימא עלה לראש סדר היום בשנים האחרונות, כאשר מספר גדל והולך של משקיעים מחפשים מיזמים רווחיים התואמים גם את הערכים והאמונות האישיים שלהם. השקעות ESG הן חזית חדשה ומרתקת בתחום הפיננסי המשלבת רווחים עם מצפוניות ואחריות חברתית. מסוקרן? הגיע הזמן לבחון מקרוב.
הגדרה
בעולם ההשקעות המלהיב, מונח אחד זוכה לתשומת לב משמעותית בשנים האחרונות – השקעות ESG. ראשי התיבות הם Environmental, Social, and Governance investments, המסמנים נתיב בנוף ההשקעות המשלב באופן מודע קיימות אקולוגית, אחריות חברתית וממשל תאגידי איתן בניתוח פיננסי ובתהליכי קבלת החלטות.
השקעות ESG מסתמנות במהירות כגישה פופולרית בקרב משקיעים פרטיים ומוסדיים המעוניינים להתאים את יעדיהם הפיננסיים לערכיהם. השקעות ESG חורגות מהשיקולים הפיננסיים המסורתיים כדי להעריך גם את ההשפעה החברתית וההתנהלות האתית של החברה. המטרה הבסיסית היא לעודד צמיחה כלכלית בת קיימא ויצירת ערך לטווח ארוך, תוך התמודדות עם אתגרים גלובליים דחופים כגון שינויי אקלים או אי שוויון חברתי.
גורמי ESG – פרדיגמת השקעה חדשה
עיקר השקעות ה-ESG טמון בהערכה של מגוון רחב של גורמים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים. בחזית הסביבתית, משקיעים בוחנים את השימוש באנרגיה של חברה, סילוק פסולת, פליטות פחמן, מדיניות סביבתית והשפעתה הכוללת על עולם הטבע. ה-'S' ב-ESG נוגע למערכות היחסים החברתיות של החברה – כיצד היא מתייחסת לעובדיה, כיצד היא מטפחת גיוון והכלה, ומערכת היחסים שלה עם הקהילה הסובבת והחברה הרחבה. ממשל מתייחס להנהגת החברה, תגמול בכירים, מבנה הדירקטוריון, בקרות פנימיות וזכויות בעלי המניות.
על ידי הדגשת גורמים אלה, השקעות ESG מבקשות להתנתק מההתמקדות הבלעדית ברווחים ולהציג גישה הוליסטית יותר להשקעה. הוא מדגיש את הקשר המהותי בין הצלחה עסקית לבין ההקשר הכלכלי, החברתי והסביבתי הרחב יותר שבו העסק פועל. נקודת מבט זו מכירה בכך שהרווחיות ארוכת הטווח של חברה יכולה להיות מושפעת באופן משמעותי מאחריותה הסביבתית, אחריותה החברתית והממשל התאגידי שלה.
החשיבות והיתרונות של השקעות ESG
השקעות ESG טומנות בחובן פוטנציאל עצום הן למשקיעים והן לחברה בכללותה. עבור משקיעים, תיקי השקעות ממוקדי ESG יכולים לא רק להניב תשואות פיננסיות משמעותיות, אלא גם לספק את העדפותיהם האתיות, החברתיות והסביבתיות. השקעות ESG גם עוזרות לזהות סיכונים והזדמנויות פוטנציאליים שאולי לא ניכרים בניתוח פיננסי מסורתי. אסטרטגיית ESG יעילה יכולה לסייע לחברות למשוך הון, לשפר את היעילות התפעולית, לטפח חדשנות ולחזק את המוניטין שלהן.
מנקודת מבט חברתית, השקעות ESG יכולות למלא תפקיד מכריע בהבאת שינויים אקולוגיים וחברתיים חיוביים. זה יכול לעזור לתעל הון משמעותי למוצרים ושירותים ברי קיימא, לקדם פרקטיקות עסקיות אתיות ולתמרץ חברות לנקוט פעולה משמעותית בנושאים חברתיים דחופים. ככל שנעמיק בנבכי הגורמים הסביבתיים, החברתיים והממשליים בסעיפים הבאים, הרציונל המשכנע והפוטנציאל המשמעותי של השקעות ESG יתבהרו בהדרגה.
גורמים סביבתיים
גורמים סביבתיים מהווים מרכיב מכריע בהשקעות ESG, אסטרטגיה הוליסטית המשלבת כדאיות כלכלית, יחד עם אחריות חברתית וסביבתית, בתהליך קבלת החלטות ההשקעה. כאשר התחממות הטמפרטורות הגלובלית מסתמנת כאחד האתגרים המשמעותיים ביותר של האנושות, מעולם לא היה חשוב יותר לחברות להיות מצפוניות לגבי טביעת הרגל הסביבתית שלהן. בהקשר של מסגרת השקעות ESG, אם כן, יש להבין את מכלול הגורמים הסביבתיים המשקללים תאגידים הממלאים חלק פעיל במעבר לכלכלה ירוקה.
שינויי אקלים ובקרת השפעות סביבתיות
שינויי אקלים, או ליתר דיוק, האופן שבו עסקים מתמודדים עם סוגיה גלובלית בוערת זו, מהווים את אחד הגורמים הסביבתיים החשובים ביותר בהחלטות השקעה ESG. חברות שמזהות, מודדות ומנהלות את טביעת הרגל הפחמנית שלהן – תרומתן לפליטת גזי חממה – מדגימות אחריות סביבתית איתנה. לא מדובר רק בלהיות ניטרלי פחמן. החששות נוגעים לאופן שבו חברות מנהלות את המשאבים שהן צורכות ואת הפסולת שהן מייצרות, לצד האופן שבו הן פועלות לשלילת זיהום מים ואוויר.
דלדול משאבים ותפעול בר קיימא
משאבים טבעיים, כגון מים, מתכות ומינרלים, אינם בלתי נדלים. לכן, האופן שבו חברות מנהלות את השימוש שלהן במשאבים אלה הוא היבט סביבתי מכריע שמשקיעים בעלי מודעות ESG לוקחים בחשבון. לדוגמה, חברת כרייה שמחפשת ללא הרף דרכים לשפר את המתודולוגיות שלה כדי להפחית את הנזק הסביבתי, עשויה לקבל ציון גבוה יותר בהערכת ESG מאשר חברה שמאמצת גישה של עסקים כרגיל.
יתר על כן, אנרגיה מתחדשת מציעה חלופה למקורות האנרגיה של דלקי מאובנים שאינם בני קיימא התורמים להידרדרות הסביבה. חברות המשקיעות באנרגיה מתחדשת ומנצלות אותה לא רק מפחיתות את טביעת הרגל הפחמנית שלהן, אלא גם תורמות לפרקטיקות תפעוליות בנות קיימא, וממקמות אותן באופן מועדף בקרב משקיעים ממוקדי ESG.
דירוגי ESG וניטור ביצועים סביבתיים
כדי לסייע למשקיעים במשימה המורכבת לעתים של השוואת הביצועים הסביבתיים של חברות, דירוגי ESG פותחו ככלי על ידי מוסדות פיננסיים וחברות אנליטיות. דירוגים אלה כוללים לעתים קרובות מחקר מקיף של גילויים תאגידיים ודוחות קיימות של חברות, המאפשרים השוואה יחסית בין חברות על הביצועים הסביבתיים שלהן.
דוגמאות לחברות בעלות מצפון סביבתי
יצרנית טורבינות הרוח הדנית Vestas, הידועה בעולם בזכות מחויבותה לקיימות, היא דוגמה מצוינת לחברה המפגינה דבקות גבוהה בגורמים סביבתיים הנלקחים בחשבון במסגרת השקעות ESG. על ידי מתן פתרון לקריאה העולמית לאנרגיה נקייה ומתחדשת, Vestas מככבת חזק בניתוח ESG. דוגמה נוספת יכולה להיות טסלה, חברה הידועה בכלי הרכב החשמליים שלה התורמים להפחתת פליטת פחמן דו חמצני ברחבי העולם.
השקעות ESG מוצלחות אינן עוסקות בהדרת חברות עם רקורד סביבתי לא מושלם. זה על מציאת אלה שמכירים, מתמודדים ועובדים על התגברות על האתגרים הסביבתיים הטבועים בתעשייה שלהם. על ידי התחשבות בסיכונים סביבתיים מהותיים והזדמנויות לשיפור, משקיעים יכולים לזהות חברות ראויות להשקעה עם פוטנציאל לביצועים עתידיים למופת ב- 'E' של משוואת ESG.
גורמים חברתיים
השקעות סביבתיות, חברתיות וממשל (ESG) חורגות מעבר למדדים פיננסיים בלבד. הוא בוחן כיצד עסק פועל בתחום החברתי ואת השפעתו על הקהילה, כוח העבודה שלו והחברה הרחבה. חלק זה יבחן את הגורמים החברתיים הנלקחים בחשבון בהשקעות ESG וישפוך אור על מדוע הם נתפסים כרלוונטיים יותר ויותר בנוף ההשקעות.
חשיבותם של גורמים חברתיים בהשקעות ESG
גורמים חברתיים מייצגים את ה-'S' ב-ESG. אלו גורמים הנוגעים לרווחת החברה והקהילות בהן פועלת החברה. גורמים אלה כוללים נוהלי עבודה, גיוון והכללה, זכויות אדם, שביעות רצון לקוחות, קשרי קהילה ואפילו תרומות פוליטיות. על ידי בחינת גורמים אלה, משקיעים מבינים כיצד חברות מתקשרות עם עובדים, ספקים, לקוחות והקהילות שהן משפיעות עליהן באופן ישיר או עקיף. ביצוע ניתוח מעמיק של גורמים חברתיים נתפס כחשוב יותר ויותר מכיוון שחברות המנהלות ביעילות גורמים אלה מתהדרות לעתים קרובות בתרבות בריאה יותר במקום העבודה, מפגינות עמידות רבה יותר לסיכונים חברתיים, וכתוצאה מכך, הן חזקות יותר מבחינה כלכלית.
קידום צדק חברתי, גיוון והכלה
גיוון והכללה הופכים לחלק בלתי נפרד מהאסטרטגיות הארגוניות של חברות. הרציונל העומד בבסיס הוא שצוותים מגוונים מביאים לעתים קרובות נקודות מבט מגוונות, מציתים חדשנות ומשפרים תהליכי קבלת החלטות. לא פחות חשוב הוא ממד הצדק החברתי. חברה, למשל, המקדמת עקרונות של צדק חברתי, תורמת באופן חיובי לפיתוח הקהילות בהן היא פועלת. השפעה חיובית זו יכולה להגדיל את נאמנות המותג של החברה, להניע מכירות, ובסופו של דבר, את הרווחיות הכוללת שלה.
זכויות עובדים ושכר הוגן
זכויות עובדים ושכר הוגן ממלאים תפקיד מרכזי בהשפעה על הציון החברתי של החברה באמצעות דירוגי ESG. חברות המקיימות זכויות עובדים ומציעות תגמול הוגן עוזרות ליצור כוח עבודה בעל מוטיבציה התורם באופן מלא לביצועי החברה. לעומת זאת, חברות עם נוהלי עבודה גרועים חוות לעתים קרובות שיעורי תחלופה גבוהים, הפוגעים בפריון וברווחיות שלהן ומושכות תשומת לב תקשורתית שלילית.
מעורבות פעילה בקהילה
חברה שמעורבת באופן פעיל עם הקהילה שלה עומדת להרוויח מאוד. מעורבות קהילתית מטפחת מוניטין טוב, והיא יכולה לסייע לפעילות החברה בזמנים מאתגרים.
לדוגמה, ייתכן שחברה תצטרך לקבל אישור מקומי כדי להרחיב את פעילותה. אם יש לה תוכנית חזקה למעורבות קהילתית, יש פחות סיכוי שהיא תיתקל בהתנגדות מצד הקהילה. להיפך, אם יש לה יחסי קהילה גרועים, היא עלולה למצוא את התהליך ארוך, מכביד ועלול להיות יקר.
לסיכום, התייחסות רצינית לגורמים חברתיים היא מעבר לסימון תיבות להשקעות ESG. חברות העתיד מבינות כי גורמים אלה משפיעים בסופו של דבר על השורה התחתונה שלהן, לחיוב או לשלילה. כפי שנראה בפרק הקרוב 'גורמי ממשל', יש הרבה יחסי גומלין וחפיפה בין תחומים אלה, המדגישים את הצורך לבחון את כל ההיבטים של השקעה פוטנציאלית להצלחה מתמשכת.
גורמי משילות
בספקטרום של השקעות ESG, גורמי ממשל ממלאים תפקיד מרכזי בקביעת מחויבות החברה לפרקטיקות אתיות, התנהלות הוגנת ואחריותיות. ממשל הוא במידה רבה על שיטות העבודה של מועצת המנהלים של החברה ואת הגישה שלהם כלפי ניהול החברה. עבור משקיעים רבים, גורמי ממשל משמשים כעמוד השדרה של השקעות ESG, כאשר אחריות תאגידית והתנהלות הוגנת הופכות יותר ויותר מרכזיות בהצלחה עסקית.
תפקיד הממשל התאגידי
ממשל תאגידי מתייחס למנגנונים, לתהליכים וליחסים שבאמצעותם תאגידים נשלטים ומנוהלים. חברה עם ממשל תאגידי חזק מקדמת תרבות של יושרה, שקיפות ואחריותיות. הבטחת ממשל תקין היא בסיסית בבניית חברה עמידה ועמידה המסוגלת לספק מצוינות תפעולית, ערך והתקדמות בטווח הארוך. משילות משפיעה על כל דבר, החל מהתדמית הציבורית של החברה ועד להצלחתה התפעולית.
לארגון עם מבנה ממשל תקין יש את האיזונים והבלמים הדרושים כדי לוודא שהאינטרסים של החברה עולים בקנה אחד עם אלה של בעלי המניות שלה, בעלי העניין והסביבה הרחבה יותר שבה היא פועלת. ממשל תקין מסמל לעתים קרובות את יכולתה של החברה להפחית סיכונים, לנהל משברים ולנצל הזדמנויות.
היבטים מרכזיים של גורמי ממשל
ההיבטים העיקריים בגורמי ממשל כוללים מבנה וגיוון בדירקטוריון, תגמול מנהלים, זכויות בעלי מניות, איזונים על כוח ומדיניות ניגוד עניינים. לדוגמה, דירקטוריון מגוון מביא שפע של נקודות מבט לחברה, מסייע בקבלת החלטות, ומבטיח ייצוג של אינטרסים מגוונים.
תגמול מנהלים, לעומת זאת, משקף את האתוס, האתיקה וההגינות של החברה. כאשר מנהיגי החברה מתוגמלים יתר על המידה בעוד עובדיה מקבלים שכר נמוך, זה לעתים קרובות מעלה שאלות לגבי ההון העצמי של החברה. פערים כאלה עשויים להצביע על בעיות ממשל וניכור בעלי מניות, מה שעלול להוביל לתנודתיות מוגברת במחירי המניות ואולי אפילו להתדיינות משפטית.
שמירה על זכויות בעלי המניות והבטחת מעורבותם בהחלטות מרכזיות מדגישה את הכבוד של הנהלת החברה לאינטרסים של המשקיעים ויכולה גם להצביע על ארגון מנוהל היטב.
ממשל בהשקעות ESG
ממשל אחראי הוא מאפיין מרכזי של חברות מודעות ESG. הוא משקלל את האופן שבו משקיעים מעריכים את כושר ה-ESG של החברה, לצד גורמים סביבתיים וחברתיים. בהשקעות ESG, מבנה הממשל של חברה מגלה הרבה על האתיקה הכוללת שלה, הפוטנציאל לאריכות ימים ועמידות בפני מצוקות. זהו מרכיב מכריע שאומר למשקיעים אם חברה נבחרת היא לא רק רווחית, אלא גם עקרונית.
משקיעים מודעים יותר ויותר לחשיבותם של גורמי ממשל אלה בעיצוב נוף ההשקעות בר הקיימא. לכן, חברות המחויבות לממשל איתן עשויות למצוא את עצמן מובחנות באופן חיובי בשוק, ובכך למשוך את תמיכתם של משקיעים מצפוניים המבקשים לטפח מערכת קפיטליסטית בת קיימא ואתית יותר.
בחלק הבא נצלול עמוק יותר ל"השקעות בנות קיימא", ונקשור יחד את כל המושגים הנדונים של ESG. הדבר ישפוך אור נוסף על המגמה הגוברת של שילוב ESG באסטרטגיות השקעה, ועל הסיכויים הפיננסיים שהיא טומנת בחובה בטווח הארוך.
השקעה בת-קיימא
בעולם המודע יותר ויותר להשפעת הפעילות האנושית על כדור הארץ, מעבר להשקעה בת-קיימא הופך לא רק לציווי מוסרי אלא גם לגישה כלכלית. השקעות ESG הן כלי חשוב בקידום השינוי הזה. זה מאפשר למשקיעים לייצר רווחים תוך תרומה לעולם בר קיימא ואחראי יותר מבחינה חברתית.
הסטטיסטיקה מצביעה על מגמה הולכת וגוברת של שילוב ESG באסטרטגיות השקעה. למרות תפיסות מוטעות לפיהן השקעות ESG עלולות לפגוע בתשואות הפיננסיות, מחקרים הצביעו על מתאם חיובי בין ביצועי ESG חזקים לתוצאות פיננסיות טובות יותר בטווח הארוך. זה מצביע על כך שהשוק הפיננסי מכיר בערך של מודלים עסקיים המעריכים גורמים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים.
תחילת העבודה עם השקעות ESG אינה דורשת כיס עמוק, אלא הלך רוח שמוכן לתעדף קיימות ארוכת טווח על פני רווחים קצרי טווח. בישראל, למשל, נרשם לאחרונה זינוק בהשקעות בנות קיימא, מה שממחיש כיצד ESG משפיע בשווקים גלובליים ומקומיים כאחד. על ידי התחשבות בגורמי ESG, משקיעים פרטיים ומוסדיים יכולים לתרום לפיתוח בר קיימא תוך יצירת ערך פיננסי.
לסיכום, על ידי שילוב גורמי ESG כפי שנדון במאמר זה, יחד עם ממשל תאגידי חזק, השקעה בת קיימא באה לידי ביטוי לא רק כגישה בת קיימא אלא גם אנושית ויעילה ליצירת עושר.
השפעת גורמי ESG על ביצועי החברה
בואו נבחן כיצד גורמי ESG יכולים להניע צמיחה וביצועים של חברות. הטבלה הבאה מציגה ארבעה מקרי בוחן של חברות מוכרות ששילבו עקרונות ESG בפעילותן.
יוזמות סביבתיות | של החברה | יוזמות חברתיות | ממשל |
---|---|---|---|
פלוגה א' | יישום מיחזור פסולת והפחתת פליטות פחמן. | דגש על נוהלי עבודה הוגנים ותוכניות יישוג לקהילה. | הגדיל את הגיוון בדירקטוריונים וקידם קבלת החלטות שקופה. |
פלוגה ב' | השקעה במקורות אנרגיה מתחדשים ושיפור יעילות המים. | קידם שוויון מגדרי ובטיחות עובדים. | יישום קוד אתי קפדני ומעורבות יזומה עם בעלי המניות. |
פלוגה ג' | מיקור בר-קיימא מותאם ומתן עדיפות לשימור המגוון הביולוגי. | השקיעו בתוכניות הכשרה לעובדים ותמכו בארגוני צדקה מקומיים. | נוהלי גילוי משופרים ואחריות מנהלים מחוזקת. |
פלוגה ד' | חומרי אריזה מופחתים וצריכת אנרגיה אופטימלית. | דגש על זכויות אדם ומתן שכר הוגן. | מעורב בפרקטיקות מס הוגנות ונלחם בשחיתות. |
שאלות נפוצות לגבי ESG Investments
אם אתם חדשים בתחום השקעות ESG או ותיקים ומנוסים המחפשים מידע נוסף, ייתכן שתמצאו את השאלות הנפוצות הללו מועילות.
- מה המשמעות של דירוגי ESG?
דירוגי ESG הם כלים רבי ערך למדידת קיימות והשפעה אתית של חברה. דירוגים אלה ניתנים על ידי ארגונים שונים והם מעריכים את עמידתן של חברות בקריטריונים סביבתיים, חברתיים וממשלתיים. - האם השקעות ESG יכולות להשיג ביצועים טובים יותר מהשקעות מסורתיות?
בעוד שביצועי העבר אינם ערובה לתוצאות עתידיות, ישנם מחקרים רבים המצביעים על כך שחברות עם פרקטיקות ESG חזקות עשויות להשיג ביצועים טובים יותר מאלה ללא בטווח הארוך. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון גם מדדים פיננסיים אחרים בעת קבלת החלטות השקעה. - כיצד השקעות ESG יכולות לתרום לקיימות?
השקעות ESG יכולות לקדם קיימות על ידי ניתוב מימון לחברות שמעניקות עדיפות לשימור הסביבה, אחריות חברתית וממשל חזק. זה יכול להניע חברות אלה להמשיך בפרקטיקות בנות קיימא שלהן, ואולי להניע חברות אחרות לשלב אסטרטגיות כאלה גם כן. - מהן הדוגמאות לגורמים סביבתיים ב-ESG?
גורמים סביבתיים בהשקעות ESG יכולים לכלול שימוש באנרגיה של חברה, פסולת, זיהום, שימור משאבי טבע וטיפול בבעלי חיים. חברות העוסקות בנושאים אלה באופן אחראי מועדפות בדרך כלל באסטרטגיות השקעה ESG. - מהן דוגמאות לגורמים חברתיים ב-ESG?
גורמים חברתיים בהשקעות ESG כרוכים לעתים קרובות בקשרים העסקיים של החברה. זה יכול לכלול את האופן שבו הוא מטפל במערכות יחסים עם עובדים, ספקים, לקוחות והקהילות שבהן הוא פועל. נושאים שעשויים ליפול תחת שיקולים של גורמים חברתיים יכולים להיות גיוון, זכויות אדם, הגנת הצרכן ורווחת בעלי חיים. - מהן דוגמאות לגורמי משילות ב-ESG?
גורמי ממשל כרוכים בהנהגת החברה, שכר בכירים, ביקורות, בקרות פנימיות וזכויות בעלי מניות. הם גם בוחנים את התרבות, הערכים והאתיקה של החברה בכיוון האסטרטגי שלה.
יתרונות השקעות ESG
משקיעים ועסקים מכירים יותר ויותר בחשיבותם של גורמי סביבה, חברה וממשל (ESG). הנה כמה יתרונות מרכזיים של התמקדות בהשקעות ESG:
- מוניטין עסקי משופר: השקעה ב-ESG מביאה למוניטין טוב יותר של החברה, מה שיכול להגביר את אמון הלקוחות ושותפויות פוטנציאליות.
- פוטנציאל לתשואות פיננסיות משופרות: מחקרים מצביעים על כך שהשקעות ESG יכולות להשיג ביצועים טובים יותר מהשקעות קונבנציונליות בטווח הארוך, ובכך להניב תשואות פיננסיות טובות יותר למשקיע.
- הפחתת סיכונים: השקעות ESG יכולות לסייע בזיהוי וניהול סיכונים פוטנציאליים שעלולים להשפיע על הביצועים הפיננסיים של החברה.
- התעניינות מוגברת של משקיעים: עם המודעות הגוברת לקיימות, משקיעים רבים מעדיפים חברות שפועלות לפי עקרונות ESG. לכן, עסקים שנותנים עדיפות לגורמי ESG נוטים למשוך יותר עניין מצד משקיעים.
- עסקים מוכנים לעתיד: השקעה ב-ESG יכולה לסייע לעסקים להתכונן לשינויים רגולטוריים וחברתיים עתידיים ומכאן, להבטיח את קיימותם לטווח הארוך.